Manligt mode på 1920-talet

The-Great-Gatsby_partyManligt mode har förändrats med tiden. Det är något som är tydligt när man blickar bakåt. Således kommer denna artikel att diskutera hur den manliga modet såg ut på 1920-talet. Detta då 1920-talet var en ikonisk tid för manligt mode.

Hur såg modet ut och var kom det ifrån?

Precis som mycket annat på 1920-talet hade mycket sitt ursprung i USA. USA var landet där de rika bodde och där nästan all ny produktion av produkter kom ifrån, framför allt teknologiskt men också ren klädmässigt.

1920-talet i USA var en tid med många förändringar i landet. Det var framförallt under denna tid som många av dagens rika familjer som Rockefeller och liknande familjer kom att få sin rikedom. Således föddes också idén om konsumtion och kapitalismen vilket är några av USA:s grundstenar. Ur detta föddes också det manliga modet om att ha fina och formella kläder för olika typer av evenemang, framför allt på kvällar, men också kläder som var passande för dagen, sporter och annan fritidsaktivitet.

Vilka var de huvudsakliga ikonerna under 1920-talet?

Många av dåtiden manliga modeikoner var Hollywoodstjärnor som Douglas Fairbanks, John Gilbert, Ramon Novarro och Cary Grand bland annat. Dessa var allt från politiker, affärsmän, kändisar och sportstjärnor. Modet bars också av gangstrar som Al Capone vilket gjorde kostymen med hatt till en ikon inte bara för affärsmän utan även inom gangstervärlden.

Vad karaktäriserade det manliga modet?

Huvudsakligen hade män flera olika typer av klädesplagg, framför allt var det genom plagg inom kategorin arbetarkläder och utökad användning av formella kläder som exempelvis olika typer av kostymer och hattar. Kostymen ersatte till stor del den tidigare fracken. Genom att olika typer av sporter sågs som något för de rika togs också kläder fram för exempelvis tennis och golf. Den dagliga klädseln blev också mer avslappnad genom mer lössittande kläder.