Handla hållbart

Atelier-Akeef-Claudia-GoedkePrecis som med mat och andra förbrukningsvaror har det blivit alltmer populärt att handla hållbart. Det har också kommit att ta sig in alltmer på klädmarknaden, framförallt för herrar. Således kommer denna trend att förklaras, samt hur man handlar hållbart.

Prioriteringar

När man handlar herrkläder är det först och främst att tänka på hur det ska se ut, hur det passar och vilka färger plagget har. Men i takt med ökad medvetenhet i miljöfrågor har det gjort att många börjar prioritera annorlunda, det vill säga ur ett hållbarhetsperspektiv.

Klädesplagg och dess livslängd

När man handlar herrkläder dras många generellt sett till att handla plagg som kostar mindre. Detta även om plaggen har sämre kvalité vilket gör att de går sönder och ofta blir dyrare då man måste köpa nya oftare. Därefter finns en miljöpåverkan bakom alla plagg som tillverkas, exempelvis transport med båt över Stilla Havet från Bangladesh till Hamburg och sedan vidare exempelvis. Att köpa kläder är något man inte behöver göra speciellt ofta. Åtminstone inte om man köper kläder som håller länge så att man inte behöver köpa speciellt ofta.

En annan aspekt som är bra att ta i beaktande när man handlar är om plagget kommer återvinnas när man slänger det. Kommer materialet som plagget är gjort av att återvinnas eller slängs varan endast i soptunnan?

Märkningar på plaggen?

När man ska köpa kläder är det därför viktigt att hålla koll på de olika märkningarna på kläderna. Dock har många av dessa märken ökat kraftigt vilket gör det svårt att veta vad de innebär. En del fokuserar på miljö medan andra fokuserar på sociala aspekter, exempelvis om tillverkningsaspekten gått till på ett etiskt rätt sätt. Självklart kan man inte ha alla märkningar aktuella när man handlar kläder, men det är något man ändå bör ha i bakhuvudet.