Manligt mode på 1800-talet

Hur såg det manliga modet egentligen ut innan att kostymer introducerades och att man blev mer avslappnad i klädseln? Jämförelser kan framför allt göras med Abraham Lincoln under hNA tid som president då höga topphattar användes tillsammans med lång, mycket formell klädsel med västar och liknande. Således kommer denna artikel att kretsa kring hur modet egentligen såg ut under 1800-talet.

Vad kännetecknade 1800-talet?

Huvudsakligen under 1800-talet hade många av männen ofta kläder med influenser från den viktorianska eran. Det innebar framför allt att man hade topphattar vilka stod flera centimeter ovanför hjässan. Många hade också pösiga underskjortor vilka var gjorda i bomull som satt hårt fast med hjälp av en relativt hårt sittande väst. Därefter var det vanligt att man hade långa och tjocka kappor som höll värmen. I västen hängde sedan den kända runda klockan i en dinglande kedja. Det var inte heller ovanligt att man kunde se att männ gick med träkäppar. Huvudsakligen var det rika män eller politiker som bar denna typ av utstyrsel, exempelvis Abraham Lincoln. Fattigare människor som bönder bar naturligtvis inte denna typ av utstyrsel. Där handlade det mer om vad som fanns att bära än vad som var fint.

Det var en stor förändring från det tidigare franska modet där det var vanligt att högheter ofta bar fjädrar, strumpbyxor och höga klackar.

Senare delen av 1800-talet

Under den senare delen av 1800-talet kom dock en förändring i modet, men det kännetecknades fortfarande av de ganska monotont klädda politikerna som beskrivits ovan. Dock blev det vanligare att utstyrselns fanns i flera färger än den vanliga svarta. Exempel kunde grå och mer brunfärgade kläder ses på gatorna. Det blev också vanligare med att olika mönster användes, exempelvis rutigt. Byxorna kunde också observeras vara kortare genom att byxpressen uppfanns, dock var det inte specifikt märkbart. Byxpressen innebar även att byxorna var betydligt rakare än vad de varit tidigare.